Zilele acestea mi-am adus aminte de toate discutiile pe care le-am avut de-a lungul anilor cu make-up artisti la inceput de drum, traineri si oameni din domeniu si mi-am dat seama ca in Romania e chiar usor sa fii makeup artist. Nu va apucati sa aruncati cu oua si rosii in mine, si cititi mai jos 5 motive de ce zic asta.

1. In Romania clientele nu intreaba daca si unde ai facut scoala de makeup. Prefera sa mearga la primul din lista, la cel mai ieftin si cu pozele cele mai pline de filtre. Deci stai fara griji.

2. In majoritatea tarilor din UE și USA nu poti avea diploma de makeup artist, daca nu ai diploma de cosmeticiana inainte. Un lucru minunat pentru care as milita si eu, pentru ca nu poti pune produse pe fata cuiva, fara sa stii lucruri elementare despre pielea aia pe care o folosesti ca “panza”. In Romania se poate si fara diploma aia, deci e mai usor.

3. In Romania, 90% dintre elevi doresc sa faca un curs repede si ieftin. Asa ca majoritatea scolilor s-au gandit la programe care sa comprime informatia, sa fie usor de asimilat si transmis. Deci in cateva saptamani esti makeup artist cu acte in regula.

4. La 50% din brandurile de cosmetice, nimeni nu iti cere diploma de MUA pentru o reducere. Ceea ce mi se pare total gresit. Eu cer la Andra Cosmetics, si alte branduri care se respecta procedeaza la fel. In plus, la unele se cere si poze de portofoliu si alte informatii care sa arate ca chiar esti de meserie.

5. Acum e la moda ca femeile care doresc sa isi faca machiaj sa puna pe facebook “cine este disponibil in data de, la ora de, pentru un machiaj, buget maxim x.” – Si incepe o avalansa de comentarii, fiecare incearca sa isi vanda serviciile si sincer chiar ma simt prost. Ma simt ca la piata si mi-e mila de fetele alea, care parca sunt la o licitatie si boss decide pe cine alege. 

De fapt, motivele pentru care e usor sa fii makeup artist in Romania nu ar trebui sa existe. Mie mi se pare trist tot ce am scris mai sus. Parca unii dintre noi am transformat din meseria asta un circ si uitam de noi, de pasiune, de talent, de dorinta de munca si de dorinta de a infrumuseta clienta de pe scaun.

E tocmai invers. Ca daca pare usor sa fii makeup artist in Romania, e de fapt al naibii de greu, pentru ca te lovesti de chestiile scrise de mine mai sus, care nu sunt tocmai ok si corecte, si uite asa nu mai stii pe ce drum sa o iei. Pe drumul profesionistului care e profesionist sau pe drumul neprofesionistului care se crede profesionist.

Luati si meditati.

Pe curand,

A voastra,

Andra

on 0