Aceasta intrebare am primit-o in weekend la Makeup fest, de la una dintre persoanele care s-au oprit la mine la stand. Nu o cunosteam, doar ea ma stia pe mine. Avea in ochi o usoara dezamagire despre toata industria de makeup si am simtit-o ca doreste sa discute cu mine. Am intrebat-o daca o pot ajuta cu ceva, in afara de informatii despre produse. M-a intrebat imediat: Andra, ce faci cand vrei sa te lasi de makeup? I-am raspuns fara sa stau pe ganduri: Pai, nu te lasi.

A urmat o discutie foarte lunga, cam de jumatate de ora, mi-ar fi placut sa fie si mai lunga, dar ma tot chemau persoane la stand, si vreau sa-i cer iertare, aici, oficial, persoanei, ca nu i-am oferit mai mult timp. Eu am venit cu argumente de ce sa nu se lase de makeup si ea a venit cu contra argumente de e mai bine sa se lase.

Din discutie am aflat ca persoana lucreaza de 5 ani in machiaj, are o pagina de facebook cu 2700 de likeuri si are un portofoliu de clienti destul de ok. Traieste din makeup si uneori isi mai ajuta sotul la jobul lui primand extra bani. Are o fetita de 3 ani pe care in fiecare weekend o lasa doar cu tatal cand ea pleaca la munca. M-a durut durerea ei. M-a durut ca era dezamagita de ce intorsatura a luat acest domeniu si m-a durut ca avea dreptate.

La finalul conversatiei i-am spus si ei ca are dreptate. Ca intr-adevar au aparut foarte multi specialisti peste noapte fara pic de scoala, care machiaza cu produse foarte proaste, care considera ca e suficient sa urmaresti youtube-ul, care nu stiu ingredientele din care ar trebui sa fie facut un fond de ten, si care iau preturi foarte mici, extrem de mici, si care au stricat domeniul, in loc sa ajute la cresterea acestuia. Avea dreptate si cand imi povestea de unii clientii care nu mai respecta makeup artistii, care ii vad doar ca niste fetite puse pe facut bani si nu ca niste artisti.

Dar in egala masura i-am povestit si eu ca exista si oameni pasionati, ca ii cunosc pe marea majoritate personal, ca exista si traineri misto, pe care te poti baza, ca exista 5-6 scoli in Romania care se dedica cursantului si ca viitorul suna bine. Ca e doar perioada de tranzit, ca in ultimii 2 ani prea multa informatie digitala ne-a coplesit, dar ca incet invatam cu totii sa triem informatiile si sa extragem ce e bine.

I-am spus sa aiba rabdare, sa mai dea o sansa si sa inteleaga ca orice padure are nevoie si de uscaturi. Eu nu-mi pierd speranta, dimpotriva, lucrez intens, in fiecare zi, incat sa cresc aceasta industrie si fac colaborari si asocieri cu diversi oameni care stiu ca in viitor, impreuna cu mine, vor construi o piata de makeup misto.

Deci daca voi cele ce cititi v-ati pus vreo secunda aceasta intrebare, raspunsul il aveti. NU VA LASATI. Nu va lasati de makeup si de pasiunea voastra, doar pentru un gand negru care a venit peste voi. Promit eu ca impreuna vom face lumea makeup artistilor mai buna si tot impreuna vom educa si clientii.

Vorba aia, suntem Together for beauty, nu?

Pe curand,

A voastra,

Andra

on 0