Se spune ca sa gresesti e omeneste. Unii gresim putin, altii mai mult, dar cu siguranta nu exista om fara de greseala. Gresim, dar face parte din noi. Cu cat stim sa ne acceptam greselile, cu atata avansam pe scara. Indiferent unde duce scara asta. Ca duce mai sus in Univers, ca duce la un job mai bun, la un om mai potrivit, ca ne intoarce la familie sau ca ne intoarce la un client, important e sa stim cand am gresit sa ne recunoastem noua, in oglinda, si mai apoi si celor din jur.

Chiar si in domeniul nostru, al make-up artistilor e normal sa gresesti si e nevoie sa iti recunosti greseala pentru a merge mai departe pe drumul dorit. Exista si varianta sa te faci ca ploua, sa nu vezi dincolo de greseala, dar va asigur ca destinatia nu va mai fi aceeasi.

Stateam zilele acestea si meditam asupra faptului ca oamenii sunt facuti sa ierte, sa uite. De cate ori nu am auzit “De ce te mai duci la tipa aia, nu stii ca nu ti-a placut cum ti-a iesit culoarea?” Iar raspunsul sa fie “Pai da, dar asta e, am fost si eu si ea pe graba, sigur a fost ceva si pe la vopsea, lasa ca imi place, ii mai dau o sansa”. Clientii ne mai dau o sansa, dar nu intotdeauna. Ne dau o sansa atunci cand am stiut sa jucam in hora cu greseala si am gestionat-o.

Daca tu ca make-up artist vezi ca ai realizat un machiaj nepotrivit pentru fizionomia clientei, doar pentru ca aseara pe youtube ai vizionat un tutorial si iti doreai sa-l reproduci, poate ca nu ar trebui sa o lasi pe clienta sa se ridice de pe scaun.

Daca tu ca make-up artisti stii ca omul de pe scaun te-a rugat sa nu-I faci ceva strident, dar tu i-ai pus glitter roz, langa tusul negru gros, atunci s-ar putea ca greseala sa te coste.

Daca tu ca make-up artist ai facut buzele prea rosii la client si ai sesizat ca o face prea vulgara si nu-i sta bine,  accepta ca ai gresit. Spune-i “Draga mea, eu am optat pentru un rosu, dar acum realizez ca nu ti se potriveste, ce spui, incercam alta nuanta, pot corecta in 5-10 minute buzele”.

Nu va fie frica sa spuneti cu voce tare ca ai pus genele nepotrivite, ca ochiul clientei e mai mare si genele prea mici si acum pare sasie. Accepta greseala, imbratiseaza, rupe inca 10 minute din timpul tau si repara.

Orice se poate repara, orice poate fi iertat. Nu fiti indiferenti in fata greselilor, caci mai tarziu va vor taxa fix cand nu va asteptati.

Mie mi-a spus candva un profesor ca daca vreau cheia succesului trebuie mai intai sa imi accept si recunosc greselile.

Incepeti de azi. Nu veti regreta.

Cu drag,

A voastra,

Andra

on 0