Am tot primit o intrebare la care azi m-am hotarat sa raspund si aici, pe blog: unde ar trebui sa mergem: la un seminar sau la un masterclass? Raspunsul meu a fost mereu acelasi si mereu la fel de simplu: LA AMANDOUA!

Nu vreau totusi sa las asa lucrurile in aer si sa fac eu pe guru ca sa ma urmati cu sfintenie, pentru ca mi se pare normal sa va explic cum sta treaba. Adica, eu cred ca intrebarea asta vine cumva si din necunostinta de cauza cum se spune. Scurt pe doi, avem o gramada de denumiri ale evenimentelor care se intampla: workshop, conferinte, seminare, masterclass, traininguri, open days si tot fel de astfel de oportunitati (pentru ca da, asta sunt in fond) pe care nu prea stim foarte bine sa le diferentiem. De aceea, poate de multe ori e normal sa ne intrebam pe noi sau in jur: „PAI SI EU UNDE MA DUC?”.

O sa incep prin a va diferentia putin ce e se intampla la un semiar vs. de ce se intampla la un masterclass, apoi o sa va zic si de ce cred eu ca e bine sa mergem peste tot. SEMINARUL e o prezentare pe care un profesionist o tine, intr-un mod mai traditional. Cu alte cuvinte, va sunt „predate” unele lucruri, pe o oarecare baza pe care se presupune ca o aveti sau nu. Ideea principala e de impartasire a informatiei teoretice, insa unele seminare includ si scurte parti practice sau demonstratii. In plus, de obicei, la final se organizeaza o sesiune de Q&A, unde puteti sa puneti intrebari sau sa va clarificati nelamuriri. Daca organizatorul doreste va ofera o diploma de participare, sau nu. Deseori am primit intrebarea: Pai si nu primesc diploma de absolvire? – Pai ce ai absolvit? Diploma de participare e singura care poate fi oferita in acest caz.

Pe de alta parte tho, MASTERCLASS-ul e un fel de next step, „curs de avansati” asa cum poate reiese si din denumire, dedicat unei anumite teme. Uneori la masterclass-uri se fac demonstratii de catre trainer si apoi practica cu participantii sau nu. Orice eveniment realizat cu trainer international este masterclass. Aici se da sigur diploma de participare. Masterclass-ul poate sa tina loc si unui curs de perfectionare, avand in vedere multitudinea de informatii pe care le primim.

DAR, tot ce zic eu aici e teorie. In practica, fiecare si-a cam denumit evenimentul cum a dorit si cum i-a sunat mai bine.

Ceea ce stiu sigur e ca indiferent de ce nume poarta, participarea voastra ar trebui sa fie periodica. Daca timpul va permite, atunci mergeti la cat mai multe pentru ca informatia nu e niciodata prea multa sau suficienta. Industria de makeup evolueaza mai repede decat credeti si mereu aveti si de aflat lucruri noi, dar si de aprofundat ce stiti sau sa invatati de la profeisonisti. Sunt OPORTUNITATI! Si da, eu zic ca ar cam trebui sa profitam de fiecare, atata timp cat ne sunt puse la dispozitie.

Nu mai lasati lucrurile sa treaca pe langa voi, pentru ca zona de confort e cea care o sa ne omoare si pasiunea si creativitatea. Iar noi... nu trebuie sa ducem lipsa de asa ceva....

Pe curand,

A voastra,

Andra

on 0