Am acest articol in draft de vreo luna de zile, de cand a inceput sezonul de nunti pe anul acesta. O prietena buna imi zicea sa nu ma bag in gura soacrelor, dar eu tot m-am apucat de scris. Nu pentru soacre, ci pentru miresele care vor vedea acest articol si vor intelege mai bine anumite aspecte si pentru prietenii mei make-up artisti care trec prin diverse situatii de la penibile la enervante si care cred ca le-ar prinde bine sa citeasca ca nu sunt singuri pe lume.

Cred ca daca intreb toti make-up artistii, cel putin jumatate dintre ei imi vor raspunde ca nu isi doresc spectatori atunci cand isi fac meseria. Sau mai bine spus nu isi doresc soacrele (si chiar mamele mireselor) spectatatori. Acestea parca sunt menite sa strice zen-ul si creativitatea make-up artistului si sa panicheze mireasa. In cele ce urmeaza o sa va povestesc o intamplare traita de o persoana apropiata, make-up artist cu experienta si talent.

Într-o zi frumoasa, plina de programari, ajunge make-up artistul la clienta numar 3 din ziua respectiva. Clienta era mireasa si facuse programare pentru ea si pentru nasa. A cerut sa fie prima machiata ca sa poata merge apoi la o scurta sesiune de poze inainte sa inceapa nebunia. Dupa cateva discutii in care isi reamintesc machiajul stabilit si vorbesc mici detalii, make-up artistul incepe linistit treaba. In camera intra soacra miresei.

Soacra: Aoleo, inca nu esti gata?

Mireasa: Pai abia acum incepem, a durat un pic sa pregateasca trusa si pana am vorbit. Dar e ok, suntem in grafic.

Make-up artistul: Am ajuns mai devreme, stiam ca dureaza sa deschid trusa, vom termina la timp.

Make-up artistul incepe sa aseze baza pe fata. Soacra ia loc pe fotoliu, aproape de locul faptei si priveste.

Soacra: Acum cu ce o dai? Nu i-ai mai dat o data cu crema aia?

Makeup artistul nu raspunde, se face ca e concentrat si isi vede de munca.

Mireasa: Cu ce zice ca ma dai? Ce imi dai cu ceva de doua ori? E nevoie? Nu o sa fiu incarcata, nu?

Make-up artistul reactioneaza: Nu, stai linistita, construim baza perfect, ca sa fim sigure ca rezista machiajul, e oricum alt produs, nu acelasi.

Soacra vede ca MUA pune ceva verde pe fata: Aoleo, te-a facut verde. Asa ramane?

Mireasa: Cum verde?

Make-up artistul: Stai linistita, e un produs special, voi acoperi zona unde ai cuperoza, la final nu se va vedea verde.

Mireasa incepe sa puna o serie de intrebari legate de subiectul de ce e verde, sigur nu se vede etc. Timp in care soacra scoate diverse sunete precum: Aha, mda, wow, hm.

Soacra vede ca MUA aplica pudra.

Soacra: Aoleo!!! Cata pudra ai pus. Vai nu o sa-i mai respire tenul, o sa se vada ca o masca, sa nu o lasi asa.

MUA: Pudra este translucida, are scopul eu bine stabilit. Va rog stati fara griji, asteptati finalul si discutam atunci.

Soacra vede ca MUA aplica si pudra HD.

Soacra: Alta pudra? Vai dar ce alba e. Si face ochii mari si duce mana la gura.

Mireasa: Aoleo, ce am patit? Ce e asta? Da poate e prea multa pudra intr-adevar. Nu vreau sa fiu incarcata, te rog, da?

MUA: X, stii bine ca te-am mai machiat si la proba si a fost totul ok.

Soacra: A mie nu mi-a placut la proba de ea. Avea ochii aia prea negrii zici ca o batuse cineva. Mie imi place de ea nemachiata. Eu i-am zis ca se poate machia si singura si ca arunca banii degeaba pe geam.

MUA deja rade nervos si simte cum ii explodeaza o vena. Dar rezista.

Mireasa: Mie mi-a placut proba. Dar probabil o sa facem ochii mai putin ca data trecuta.

MUA: Pai stai putin ca mai devreme am discutat si ai spus ca vrei fix la fel ca la proba.

Mireasa: Pai da la fel, dar nu asa negru, poate cu alta culoare.

MUA: Pai atunci nu e la fel.

Si a urmat o discutie in care s-a restabilit machiajul. Pana la final, soacra a mai intervenit de 3 ori si a panicat mireasa de cel putin 2 ori, iar la final culoarea de pe buze evident ca nu a fost agreata de aceasta. Cand cosmarul s-a terminat, make-up artistul a realizat ca mai trebuie sa o machieze si pe nasa si spera sa nu aiba iar spectator soacra. A avut-o si povestea s-a repetat.

Povestea este reala si trista. Nu este singurul domeniul in care neavizatii se dau cu parerea si strica ziua altora. Prietena mea make-up artist mi-a spus ca dupa ce a terminat munca la familia respectiva se simtea epuizata de parca avusese 10 cliente. A terminat cu intarziere de 20 de minute din cauza numeroaselor intreruperi si cu nervii la pamant. Si o astfel de poveste se intampla cel putin o data pe zi.

Toti make-up artistii recomanda clientelor sa vina neinsotite la machiaj, sa se bucure de moment, sa aiba incredere in alegerea facuta si sa aiba rabdare, uneori finalul e chiar spectaculos.

Voi ce povesti aveti?

Pe curand,

A voastra,

Andra

on 0